Grön falafel

  • 4 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

¼ blomkålshuvud
1 morot
1 rödlök
¼ dl ättika (12%)
½ dl strösocker
1 dl vatten

380 g kikärtor
300 g gröna ärter
½ dl hackad bladpersilja
1 röd chili
1 vitlöksklyfta

3 salladslökar
¾ msk vetemjöl
salt och peppar
1 l frityrolja
2 dl Crème Fraiche
3 msk hackad ramslök
3 tsk honung
salt och peppar
isbergssallad
gurka
pitabröd

Gör så här

Börja med att pickla grönsakerna. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Häll i ättika, socker och vatten. Koka snabbt upp. Ta bort från plattan och låt kallna. Lägg kikärtor, gröna ärter, persilja,chili, salladslök och mjöl i en matberedare och mixa till en jämn smet. Forma till bollar med hjälp av två matskedar. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull.
Lägg i en bit vitt bröd. När brödet är gyllenbrunt är oljan klar för att friteras i. Lägg i några falaflar i taget och fritera gyllenbruna. Ta upp och lägg på papper. Lägg crème fraiche i en skål tillsammans med ramslök. Rör i honung och smaka av med salt och peppar. Lägg hackad sallad på pitabröd tillsammans med gurka, falafel och picklade grönsaker.
Klicka upp såsen.

huvudratt,skanska-lackerheter,vegetariskt