Grissida med äpple och pumpa, långpeppar och salvia

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Grissida:
Grissida 600 g
Morot 1 st
Lök gul, stor 1 st
Rotsellerihuvud 1/2 st
Lagerblad, färska 2 st
Timjan 2 kvistar
Kalvfond 2 dl
Vatten 2 dl
Schalottenlök, hackad 1 st
Salt och peppar

Grönsaker:
Pumpa ca 500 g
Äpple 4 st
Grönsaksbuljong 1/2 l
Olivolja
Schalottenlök, hackad 1 st
King solo vitlök, hyvlad 1/2 st
Långpeppar, riven 1/2 st
Salvia 20 g
Skånemejerier Smör 1 msk
Salt och peppar

Gör så här

Grissida:
Salta och peppra grissidan rikligt och massera in i köttet med händerna. Skär ner grönsakerna till fondstorlek 2 x 2 cm. Lägg grönsaker, grissida och örter i ett djupt bleck, täck med vatten och kalvfond. Lägg aluminiumfolie över blecket och baka i 135 grader ugn ca 2,5 timme. Baka tills det går att trycka handtaget på en kniv genom köttet utan ansträngning. Kyl sedan grissidan i hård press. Koka ner vätskan till halva volymen, sila. Smaka av med schalottenlök, salt och peppar.

Grönsaker:
Skala och skär pumpan i önskad form. Ta de överblivna bitarna och koka med 2/3 av grönsaksbuljongen, vitlöken och ett äpple. Koka pumpan och äpplet möra och mixa. Smaka av med olivolja, salt och peppar. Stek pumpabitarna i smör tills de blir gyllenbruna. Håll på det sista av grönsaksbuljongen och koka pumpabitarna möra under lock. Skär äpplena i önskad form och vänd ner dem tillsammans med pumpan. Lägg i salvia och smaka av med långpeppar, salt och peppar.

huvudratt