Grillad kalkonfilé med XO-potatispuré, bakad brysselkål och lingonsås

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

2 stora kalkonfiléer
10 medelstora potatisar (av mjölig sort)
1/2 dl Grädde
25 g Smör
1 dl Mjölk
100 g riven ost, Allerum XO
8 brysselkålshuvuden
salt
vitpeppar
1 liten palsternacka
1 liten morot
1/2 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
1/2 flaska rödvin
1 tsk timjan
någon skvätt kalvfond
1/2 dl rårörda lingon
smör

Gör så här

Börja med att lättrimma kalkonen genom att salta den. Låt den ligga
och svettas på en tallrik medan du gör resten. Rödvinssåsen: Skär rotsakerna grovt och fräs dem i smör direkt i kastrullen. Slå på vinägern och låt koka tills 2/3 av vätskan kokat bort. Häll i vinet och tillsätt timjanen. Låt koka på nytt tills 1/3 av vätskan kokat bort. Smaka av såsen med kalvfond och lingon.

Dela brysselkålshuvudena och pensla dem med smält smör. Salta och peppra. Bryn kalkonfiléerna snabbt i smör, krydda med vitpeppar. Lägg kålen på en plåt och lägg kalkonfiléerna ovanpå. Kör i ugn, 180°, medan du gör purén.

Puré: Koka potatisen mjuk i vatten. Värm smör, grädde och mjölk. Mosa potatisarna och vispa därefter i vätskan. Blanda i osten och rör tills den smält.

huvudratt