Gratinerad fläskfilé med ört- och osttäcke

  • 6 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

1 kg fläskfilé
2 skivor vitt formbröd
2 dl riven ost, Allerum Präst
2 dl färska örter: basilika, timjan, oregano
2 msk svensk senap
1 msk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
50 g Smör
salt och peppar

Favoritsås:
3 dl Gräddfil
3 msk finhackad färsk timjan
eller 1 msk torkad
1-2 msk fransk senap
salt och peppar

Gör så här

Rör ihop såsen och ställ kallt och låt mogna. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör. Lägg köttet i en ugnsfast form. Tärna brödet och kör det i matberedare tillsammans med örter och ost tills det är grönt och smuligt. Blanda senap och vitlök och pensla det över köttet. Doppa/tryck sedan fast smulorna över köttet och klappa till det ordentligt. Hyvla över smöret. Ställ in formen i ugnen och stek köttet i 175° i 15-20 minuter, beroende på hur rosa man vill ha köttet. Låt det svalna något och skär köttet i skivor.
Servera med Favoritsås och gärna en sallad.

huvudratt