Gräddtårta
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
Tårtbotten
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl kaffegrädde
Vaniljkräm
4 dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 ½ dl socker
1 dl majsstärkelse
50 g smör
Topping
4 dl vispgrädde
2 msk socker
färska bär
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Börja med att smöra och bröa en form med avtagbara kanter. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner mjöl och kaffegrädde i äggsmeten. Häll smeten i formen. Ställ in mitt i ugnen och grädda i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna. Dela bottnen i två delar.
Gör nu vaniljkrämen. Häll mjölk i en kastrull. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i kastrullen och låt koka upp. Vispa samman äggulor och socker. Ta bort kastrullen från värmen och häll i äggulorna. Vispa ner majsstärkelse och låt sjuda tills krämen tjocknar. Viktigt att den inte börjar koka. Rör till sist ner smör och låt krämen svalna.
Vispa grädden tillsammans med socker. Lägg den första tårtbottnen på ett fat. Bred på vaniljkräm. Strö över mycket färska bär. Därefter nästa lager tårtbotten och lägg sedan på flera rejäla klickar med vispad grädde. Avsluta med att toppa med fler färska bär.
efterratt
