Fläskkotlett med lyxig svampsås

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

4 fläskkotletter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g färsk
eller torkad svamp
Smör
3 dl Vispgrädde
1-2 tsk soja
en skvätt portvin, madeiravin eller balsamvinäger
salt och peppar

Hasselbackspotatis:
8 stora potatisar
Smör
2 msk ströbröd

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen. Skär tunna skåror tvärs över varje potatis med en vass kniv. De ska dock hålla ihop i botten. Pensla med smält smör och stek i mitten av ugnen tills de är mjuka, ca 30-45 minuter. Pensla gärna med extra smör under stektiden. Strö på ströbröd efter halva tiden. Salta före servering, gärna med flingsalt. Skala och finhacka lök och vitlök, skiva svampen. Fräs först löken i smör utan att den tar färg, fortsätt sedan med svampen. Häll på grädden och låt det hela puttra på svag värme 10 minuter. Smaka av med soja, portvin, salt och peppar. Stek kotletterna ca 3-5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera gärna med en grönsallad.

huvudratt