Fiskfläta med Chablissås
- 4 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
500 g laxfilé
500 g torsk- eller spättafilé
Smör
2 dl fiskbuljong
sockerärter
Chablissås:
1 msk Smör
2 msk finhackad gul lök
2 dl torrt vitt vin,
gärna Chablis
1 fiskbuljongtärning
4 dl vatten
2 dl Vispgrädde
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1 msk Smör
1 msk vetemjöl
1 tsk citronsaft
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skär fisken på längden i fingertjocka strimlor och gör flätor av dem. Lägg i en smord låg ugnsfast form. Häll på varm fiskbuljong och sjud i ugn ca 15 minuter. Fräs smör och lök långsamt utan att det tar färg. Häll på vin och låt det koka ihop till hälften. Tillsätt buljongtärningen och vatten och låt koka ihop tills ca 3 dl återstår. Vispa i grädden och småkoka såsen i 10 minuter. Vispa ned salt och peppar. Blanda smör och vetemjöl och vispa ner. Koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter. Smaka av med citronsaft. Såsen kan göras i god tid så att den bara behöver värmas vid servering. Lyft över fisken på varma tallrikar, slå på varm sås och servera med lättkokta sockerärter och t ex ris eller pressad potatis.
huvudratt
