Fisk- och skaldjurspaj

  • 6 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
100 g Smör
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 purjolökar i tunna ringar
2 msk Smör
400 g skivade champinjoner
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
3 msk Smör
3 msk vetemjöl
3 1/2 dl Matlagningsgrädde
2 dl vitt vin
2 dl vatten
3 msk konc. fiskfond
600 g skinn- och benfri torsk, i 3 cm stora kuber
250 g krabbkött
eller crabsticks
salt och svartpeppar

Till pensling:
1 ägg

Gör så här

Hacka samman vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter. Smörj en form, ca 24 cm. Fräs purjolöken mjuk i smör. Tillsätt svamp, vitlök, paprikapulver och dragon. Fräs tills all vätska från svampen dunstat. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör om. Späd med grädde, vin, vatten och fiskfond. Låt koka 5-10 minuter, tills såsen tjocknar. Blanda försiktigt ner fisk, krabbkött och svamp i såsen. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen i formen. Sätt ugnen på 200º. Kavla ut degen till ett lock så att det passar formen. Lägg deglocket över. Krusa kanten. Skär några hål för ångan. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Servera gärna med en sallad.

huvudratt