Fisk- och skaldjursgryta med len potatiscrème
- 4
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
Grytbas:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 lagerblad
1 msk olivolja
2 morötter, tärnade
100 g rotselleri, tärnad
1/2 fänkål, skivad
1/2 g saffran eller 1 tsk curry
1 msk tomatpuré
3 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
400 g krossade tomater
200 g passerade tomater
2 dl kycklingbuljong
1 msk socker
salt och peppar
600 g fiskfilé, t.ex. torsk och lax
200 g färska skalade räkor
Potatiscrème:
400 g mandelpotatis
1 dl gräddmjölk
25 g svenskt smör
50 g riven Svecia
salt
muskotnöt
Goda tillbehör:
ett gott bondbröd och lagrad Svecia
Gör så här
1. Fräs lök och örtkryddor i olja. Tillsätt morot, selleri och fänkål samt saffran och tomatpuré. Låt fräsa ytterligare ett par minuter under omrörning. Slå på vinet som får koka in tills bara lite vätska återstår.
2. Slå på tomater och buljong och låt grytan sjuda, lite under lock, i ca 30 minuter tills rotfrukterna känns mjuka. Smaka av med socker, salt och peppar.
3. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Pressa den genom en sil. Värm mjölken och smöret och vispa ner i potatisen tillsammans med osten. Smaka av med salt och gärna lite nyriven muskot.
4. Skär fisken i bitar och krydda med salt och peppar. Lägg fiskbitarna i den heta grytan och lägg på ett lock. Låt dem sjuda på mycket svag värme 8–10 minuter tills klara, utan att röra om. Lägg i räkorna och servera med potatiscrème.
Tips!
Dryckestips: Vitt vin från franska Jura av druvorna Savagnin eller Chardonnay med frisk syra, nötighet, och smak av citrusfrukt och äpplen.
soppor
