Citronmousse med kladdig maräng och hallonås
- 4 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
Citronmousse:
4 äggulor
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
rivet skal av 2 citroner
saft av 1 citron
3 dl Vispgrädde
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
Hallonsås:
250 g frysta hallon
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
Till garnering:
citronmeliss
Gör så här
Koka upp lite vatten i en stor kastrull. Sätt en metallbunke som lock. Låt vattnet koka under bunken (=vattenbad). Häll äggulor, socker, vatten, citronskal och citronsaft i bunken och vispa tills ett tjockt skum bildas. Var försiktig så att äggen inte koagulerar.
Vispa grädden ganska hårt. Låt citronblandningen svalna en aning och vänd ner grädden. Ställ in i kyl i minst 1 timma.
Vispa äggvitor och socker riktigt hårt och spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn, 100°, i ca 40 minuter, tills de är hårda utanpå.
Koka ihop hallon, socker och vatten. Sila av och låt svalna.
Servera moussen med hallonsås och maräng. Garnera med citronmeliss.
efterratt
