Citronbakad purjolök samt spetskål och en vinägrett med äpple och linser

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

1 purjolök, den vita delen
1 citron
2 spetskålhuvuden, gärna rött

Kräm på jordärtskocka:
1 kg jordärtskockor
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
200 g smör
citronsaft
salt och vitpeppar

Vinägrett på äpple och linser:
1 äpple
1 schalottenlök
1 dl kokta röda linser
2 dl kallpressad rapsolja
vit balsamicovinäger
dill
salt och vitpeppar

100% nyår

Gör så här

Dela det vita delen av purjolöken på längden och sedan en gång rakt över. Pensla purjolöken med smält smör och strö över rivet citronskal. Salta och peppra. Baka klart i ugn 150° i 5-7 minuter, tills purjolöken är mjuk.
Skär ner spetskålen i mindre bitar och sautera den mjuk i lite smör, smaka av med salt och lite pressad citron.
Klyfta spetskålen och pensla den med brynt smör. Baka den i ugn 150° i 5 minuter, tills den är lite mjuk.
Skala jordärtskockorna och skär dem i bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs skockorna och löken i smör i en gryta och slå sedan på vatten så att det täcker. Koka dem mjuka. Häll av vattnet och mixa sedan med smör till en slät puré. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft.

Skala och tärna äpplet. Hacka löken. Blanda äpple, lök, linser och olja. Smaka av med vinäger till önskad syrlighet. Salta och peppra. Hacka dill och strö över.

Lägg upp citronbakad purjolök, jordärtskockskräm, sauterad spetskål samt bakad spetskål med vinägrett på fina tallrikar.

huvudratt,vegetariskt