Chokladmousse med plantainchips samt torkade frukter och nötter

  • 10 portioner
  • Medel
  • Max 30 min

Ingredienser

Chokladmousse:
200 g Valrhona Manjari (mörk choklad)
4 gulor
½ liter grädde

Kryddlag till frukt och nötter:
2 msk flytande blomster honung
1 msk vatten
1 msk sherry vinäger alt. en inte allt för syrlig balsamvinäger
½ st vaniljstång
1 st stjärnanis
1 kanelstänger

100 g torkad frukt ex. tranbär, russin, aprikoser, blåbär, gojibär
100 g rostade nötter ex. hasselnöt, mandel, pecannöt, valnöt, pistagenöt

Friterad plantaine med kryddsocker:
1 st stjärnanis
1 dl socker
1 st Matbanan (Plantaine)
Frityrolja

Gör så här

Chokladmousse:
Vispa grädden. Vispa gulorna. Smält chokladen. Rör ner chokladen i gulorna. Vänd ner en tredjedel av grädden i chokladen. Rör till slät smet. Vänd ner hälften av grädden som är kvar. Vänd till slät mousse. Vänd ner resterande grädde till slät mousse.

Kryddlag till frukt och nötter:
Koka ihop allt utom nötterna och frukten som tillsätts efter koket.

Friterad plantaine med kryddsocker:
Mal stjärnanisen till ett fint pulver i mortel eller kryddkvarn. Blanda pulvret med strösockret. Skär matbananen millimetertunt på längden och fritera i 170° C varm olja. När bananen fått lite färg är den klar. Lägg chipsen på lite hushållspapper så att det mesta fettet sugs upp. Vänd chipsen i kryddsockret medan det fortfarande är ljummet.

efterratt