Cassoulet på lamm och vita bönor

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

2 dl stora vita bönor
(eller en burk vita bönor)
600 g benfri lamm- eller kalvbog
2 stora morötter
1 stor purjolök
1 tsk timjan
2 lagerblad
1-1 1/2 liter hönsbuljong
2 dl Matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk pressad citron
salta och peppar

Till garnering:
färsk timjan

Gör så här

Om du använder torkade bönor, lägg dem i blöt över natten i förväg. Koka bönorna i osaltat vatten, cirka 1 timme. Skär allt kött i grytbitar ca 2×2 cm. Bryn dem lätt direkt i stekgrytan. Lägg på skivade morötter samt strimlad purjo. Lägg i timjan och lagerblad. Häll på 1 liter buljong. Låt grytan sjuda långsamt under lock i 1 timme.
Vispa samman matlagningsgrädde och mjöl. Häll det i grytan och rör om ordentligt. Smaka på köttet, är det inte färdigkokt, fortsätt kokningen och späd eventuellt med mer buljong.
Smaka av grytan med salt, peppar och ge såsen en lite syrlig karaktär med hjälp av citronsaften. Lägg i bönorna och toppa med färsk timjan. Servera med t ex kokt potatis.

huvudratt