Blomkålssoppa med rågsmörgås, rökt lax och krasse

  • 6 personer
  • Medel
  • Max 30 min

Ingredienser

1 kg blomkål
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
3 msk olivolja
1 liter Mjölk
3 dl Matlagningsgrädde
2 hönsbuljongtärningar
1 1/2 msk vitvinsvinäger
flingsalt och peppar

Smörgås:
med rökt lax och krasse:
6 skivor rågbröd
Smör
6 skivor rökt lax
schalottenlök, tunt skivad
smörgåskrasse

Gör så här

Skär blomkålen i grova bitar. Skala och finhacka lökarna. Häll löken i en gryta. Fräs den i olivolja, utan att den får färg. Tillsätt blomkål, mjölk, grädde och buljong. Sjud under lock tills grönsakerna är mjuka. Mixa till en slät soppa med stavmixer. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera soppan varm eller kall, gärna med en laxsmörgås.

Tips!

Soppan är lika god varm som kall.

soppor