Blomkålssoppa med ostsmörgås och krasse

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

500 g blomkål
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
1 tsk citronsaft
3 dl Matlagningsgrädde
8 skivor grovt rågbröd
100 g riven ost, Allerum Präst
1/2 dl Crème Fraiche
klippt smörgåskrasse 
Smör
salt och peppar

Gör så här

”Svetta” blomkål, lök och vitlök i en gryta utan att det tar färg. Häll på vitt vin och reducera till hälften. Tillsätt buljong och grädde. Koka ca 20 minuter. Mixa soppan och sila
igenom den i en finmaskig sil. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Blanda ost, crème fraiche och krasse i en mixer. Mixa ca 30 sekunder. Fördela massan på hälften av brödskivorna, lägg resten som lock, skär i trekanter och servera till soppan.

Tips!

Recept från Jakob Lells, bronsmedaljör Årets Kock 2006

soppor,vegetariskt