Blomkålsoppa med citronrimmad gurka och dillsmör
- 4 portioner
- Medel
- Max 30 min
Ingredienser
1 st blomkålshuvud
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 l grönsaksbuljong
7 dl mjölk
1 msk smör
½ gurka
1 st citron
Salt
20 g blandade örter
50 g klarat smör
10 g plockad dill
Salt och peppar
Gör så här
Blomkålsoppa:
Skala och skär blomkål och lök i mindre bitar, fräs dem i lite smör. Tillsätt grönsaksbuljongen och hälften av mjölken. Låt koka tills blomkålen är mjuk. Lyft upp blomkålen och mixa till en slät puré. Lägg undan lite av purén, den ska ligga i tallrikarna vid servering. Häll tillbaka resten av purén i grytan och låt koka ihop. Smaka av soppan med salt och peppar. Värm upp soppan, slå i resten av mjölken och skumma soppan väl.
Citronrimmad gurka:
Skala gurkan och hyvla den tunt på längden. Riv över citronskal och smaksätt med lite salt, låt dra i 10 minuter. Rulla ihop gurkan till små fina rullar och fyll dem med blandade örter.
Dillsmör:
Värm smöret i en kastrull till 60°. Mixa i dillen och smaka av med salt och peppar. Sila upp smöret i en liten form, ställ i kyl.
soppor
