Berlinermunkar med vaniljglass och stekt Ingrid-Marieäpple
- 25 st
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
Kolasås på kondenserad mjölk:
1 burk kondenserad mjölk
Vaniljglass:
½ liter grädde
½ liter mjölk
200 g socker
60 g glykos
½ st vaniljstång
6 äggulor
50 socker
Berlinermunkar:
2 dl mjölk (rumstempererad)
2 msk socker
25 g jäst
4 dl vetemjöl
3 äggulor
25 g smör (rumstempererat)
Äppelmarmelad till munkarna:
4 st skalade, urkärnade och klyftade Ingrid-Marie äpplen
2 dl socker
2 msk vatten
Gör så här
Kolasås på kondenserad mjölk:
Koka den kondenserade mjölken i 2 timmar. Låt den svalna av. Öppna burken och ta ut kolan. Späd med lite vatten för en mjukare konsistens, eller med lite calvados för en smaksatt kolasås.
Vaniljglass:
Koka upp allt utom äggulorna och sockret som ska vispas. Häll de uppvispade gulorna i en ny gryta. Slå på den uppkokta vätskan i omgångar under konstant omrörning. Sjud glassmeten till 85 grader under konstant omrörning. Var noga med att glassmeten inte blir varmare än så. Häll upp smeten i behållare. Sila ej. Ställ på avsvalning över natten. Sila smeten nästa dag och kör i glassmaskin.
Berlinermunkar:
Smält smöret och tillsätt mjölken (37°C). Häll ner sockret och jästen i en degblandarbunke. Slå vätskan över och låt maskinen gå på låg hastighet med vinge eller degkrok. Klicka i gulorna. Tillsätt till sist mjölet. Låt blandaren gå på låg hastighet i ca 10 min eller tills man ser att glutentrådarna blivit långa och elastiska. Låt degen jäsa i 25-30 min. Ta upp degen. Ge den 2-3 snabba knådningar. Dela upp den i 20-25 g bitar. Rulla till runda bollar. Lägg omlott på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 20 min i rumstemperatur eller 2 timmar i kyl.
Fritera i 160°C olja. Ca 2 min på varje sida. Är degen rätt gjord vänder munken sig själv när den är klar på ena sidan. Rulla den färdiga munken i kanelsocker och fyll med äppelmarmeladen.
Äppelmarmelad:
Sjud äppelbitarna tills de är mjuka men fortfarande har en liten kärna. Lyft upp dem med hålslev och lägg dem i en karamell gjord på 2 dl socker och 2 msk vatten. Låt äppelbitarna karamelliseras och bli mjuka och genomskinliga. Mixa den varma massan slät. Fyll upp i spritsflaska med vass pip, så att man lätt kan sticka in den i den färdiga munken och fylla med äppelmarmelad. Stek några klyftor Ingrid-Marie med brun farin och lite smör.
efterratt
