Bakad bleka med kompott på nypotatis, grön sparris och fänkål

  • 4 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

800 g bleka (ryggbit med skinn)
4 msk klarat smör
600 g nypotatis
4 st gröna sparrisar
2 dl gräddfil
50 g smör
1 st fänkål
1 msk olivolja
20 g blandade örter
8 st rädisor
1 st rödlök
10 g dill
2 dl gräddfil
1 msk honung
citronsaft
8 st gröna sparrisar
2 msk smör

Gör så här

Bakad bleka:
Skär av skinnet och skrapa det rent. Lägg skinnet på ett bakplåtspapper, pensla det med smör och salta. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och baka i ugn, 150°, mellan 2 plåtar i cirka 8 minuter. Ta ut och skär skinnet i önskad form. Portionera upp blekan i 4 delar, pensla med klarat smör, salta och peppra. Baka fisken i ugn, 125°, till kärntemperaturen är 43°. Ta ut och låt vila.

Potatiskompott:
Koka potatisen. Skala sparrisarna och skär ner 4 av dem i mindre bitar. När potatisen är klar, krossa den grovt tillsammans med gräddfilen och smöret. Vänd i sparrisbitarna, smaka av med salt och peppar samt citronsaft.

Marinerad fänkål:
Tvätta fänkålen noga och skär den i tunna skivor. Häll på lite vinäger salt, peppar och lite god olja samt vänd i örterna.

Rädiskräm:
Skiva rädisorna tunt och blanda med hackad rödlök och dill. Vänd i gräddfilen och honungen. Smaka av med citronsaft och dill.

Stekt grön sparris:
Stek sparrisarna i smöret.

huvudratt