Äppelpaj med vaniljsås

  • 6 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Pajdeg:
3/4 dl socker
125 g Smör
3 dl vetemjöl

Fyllning:
3-4 syrliga äpplen
50 g Smör
1 dl mjöl
3/4 dl socker

Vaniljsås:
2 äggulor
2 dl Mjölk 3%
2 dl Vispgrädde
1 msk socker
2 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Blanda ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i smorda pajformar. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg ut dem i formarna. ”Smula” smör, mjöl och socker och strö detta över äpplena. Grädda på nedersta falsen 25-30 minuter. Kolla mot slutet så att de inte bränns.

Vaniljsås:
Blanda äggulor, mjölk, grädde, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt såsen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Låt såsen kallna och vispa sedan ner vaniljsockret.

Servera pajen ljummen med iskall vaniljsås.

efterratt