Äppelpaj med råkräm

  • 6-8 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

200 g Smör
5 dl vetemjöl
¾ dl florsocker
1 ägg
1 msk kallt vatten
8 äpplen
75 g Smör
½ dl strösocker
½ msk kanel
1 ½ dl valnötter

RÅKRÄM
3 dl Vispgrädde
1 äggula
3 msk strösocker
1 tsk vaniljpulver

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop smör, mjöl, florsocker och ägg till en deg
i en matberedare. Häll i vatten om det behövs. Tryck ut hälften av degen
i en pajform och ställ in i kylen. Lägg resten av degen att vila i kylen.
Dela äpplena i bitar. Smält smör och stek äpplena tillsammans med
socker och kanel. Lägg äpplena i formen och strö över hackade valnötter.
Kavla ut degen och lägg ovanpå pajen. Grädda den mitt i ugnen i
ca 30 minuter. Vispa grädden tillsammans med äggula, socker och
vaniljpulver. Servera pajen ljum med en klick råkräm.

efterratt