Amerikanska blåbärsplättar

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Grundrecept till 2 1/2 lagg:
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
1 1/2 msk bakpulver
2 krm salt
2 dl Matlagningsgrädde
2 äggulor
1 ägg
1/2 vaniljstång
25 g Smör
1 1/2 dl blåbär

Till servering:
Lönnsirap
1/2 liter vaniljglass

Gör så här

Sikta mjöl, florsocker och bakpulver. Blanda med salt och grädde till en slät smet. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i smeten. Vispa ner ägg och gulor. Passera smeten genom en sil och täck med plastfilm. Låt stå och svälla i kyl ca 30 minuter.

Smält smöret och tillsätt det precis före gräddning. Smöra laggen och låt den bli het. Grädda plättarna. Strö 1 tsk blåbär på varje plätt innan de vänds. Ringla lönnsirap över och servera med vaniljglass.

efterratt