Zuppa di Pomodori med osttäcke

  • 4 förrättsportioner (ca 7 dl)
  • Medel
  • Max 30 min

Ingredienser

Soppa:
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
smör eller olja
1 burk tomater (400 g), gärna körsbärstomater
1 burk vatten (4 dl)
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
skal och saft av 1 apelsin (gärna ekologisk)
1 tsk socker
salt, svartpeppar och cayennepeppar
färsk basilika

Osttäcke:
120 g ost, Allerum Grevé
2 msk sesamfrön, svarta och gula
3 msk (30 g) solrosfrön

Gör så här

Hacka lök och vitlök. Fräs i smör eller olja tills de är mjuka, men ej fått färg. Tillsätt tomaterna, en burk vatten och en buljongtärning. Låt koka ca 15 minuter. Tvätta apelsinen. Riv och pressa ur saften. Mixa soppan lätt. Koka upp och smaka av med socker, allt apelsinskal, några matskedar apelsinsaft, salt och peppar. Häll upp i glas, strö över basilika- blad och lägg på ett osttäcke.

Värm ugnen till 200°. Rita ut 5 cirklar, lika stora som omkretsen på soppglaset, på ett bakplåtspapper. Riv osten fint och blanda med sesamfrön och solrosfrön. Platta ut ostblandningen på cirklarna. Osten ska sticka ut lite grann. Grädda ca 10 minuter tills kexen har fått färg. Låt svalna på plåten, då stelnar de. Lägg de andra som täcken på soppan.

forratt,soppor,vegetariskt