Musselsoppa med spenat och basilika

  • 4 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

2 1/2 kg musslor
2 gula lökar
2 1/2 msk timjan
5 lagerblad
5 dl vitt vin
3 1/2 dl Vispgrädde
100 g färsk spenat
1 kruka basilika
salt och vitpeppar

Gör så här

Skrapa av de värsta kalkavlagringarna på musslorna och ta bort allt sjögräs med en skalkniv. Täck botten på en djup kastrull med olivolja och hetta upp på hög värme. Skär lökarna grovt och lägg i dem och låt dem få lite färg. Lägg även i musslor, timjan och lagerblad. Rör försiktigt tills de flesta musslor öppnat sig. Slå på 2 dl vin och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt puttra någon minut tills alla musslor öppnat sig. Dra kastrullen från värmen och ta upp musslorna (med hålslev). Finns det musslor som inte öppnat sig, släng dem (de är troligen dåliga). Blanda spadet med resten av vinet samt grädden i kastrullen och låt koka tills 2/3 av vätskan återstår. Smaka av med timjan, salt och peppar. Mixa soppan väl med spenat och basilika. Lägg i en klick smör och skumma soppan med en stavmixer precis före servering. Fyll tallrikarna med musslor och häll soppa över. Servera gärna med rostad baguette.

huvudratt,soppor