Blåbärsparfait med chokladpastej och citronkaramell

  • 4 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

Chokladpastej:
50 gr mörk choklad
40 gr vispgrädde
15 gram honung
10 gr rumstempererat osaltat smör

Blåbärsparfait: 
25 gr äggula
2 dl vispgrädde
40 gr blåbär + 10 gr socker, sjud ihop och låt svalna
25 gr äggvita
50 gr florsocker

Citronkaramell:
1,5 dl socker
2 msk + 0,5 dl vatten
Saft från 1 citron + zesten

Gör så här

Chokladpastej:
Hacka chokladen. Koka upp grädden och honungen. Slå över chokladen. Rör tills chokladen smält. Rör i smöret. Slå i plastad brödform eller i silipatformar. Ställ i frysen.

Blåbärsparfait:
Vispa äggulan hårt. Vispa grädden. Rör ihop äggvita och florsocker, värm i micro eller vattenbad till 60 grader, vispa tills det svalnat. Vänd ihop grädden med blåbären, vänd ner äggulan och sist äggvitan och florsockret. Spritsa ut ovanpå chokladpastejen i formen/formarna, se till att det ligger slätt med hjälp av en slickepott.

Citronkaramell:
Koka sockret och 2 msk vatten till gyllenbrun färg. Tillsätt resten av vattnet och saften från citronen, koka till sockret löst sig. Tillsätt zesten. Låt svalna. Dekorera med blåbär.

efterratt