Fakta om gården
Antal kor: 120 st
Producerad mjölk/år: 1 000 000 kg mjölk
Antal traktorer: 3 st
Övriga djur: Katter
Favoritmejeriprodukt: Mjölk, Creme fraiche

Tomas Gavelin

Jag som driver gården Ängadal heter Tomas. Jag bor här tillsammans med min fru Britt-Marie. Hon jobbar på Färs och Frosta sparbank i Sjöbo. Vi har tre barn Stefan 28, Anna 25 och Henrik 22. Henrik är med mig på gården ett par dagar i veckan och är mycket intresserad av jordbruket. Jag har en och en halv anställd vilket gör att jag kan ta mig lite ledigt och njuta i vår trädgård. Då Britt-Marie fyllde 50 år byggde vi en inomhus pool där vi brukar koppla av, både på vinterhalvåret och på sommaren.
Här på gården har vi varit KRAV-godkända i snart tio års tid. Jag inspirerades väldigt av en kollega i närheten som var ekologisk och valde till slut att lägga om själv. Efter det upplever jag att gården är mycket mer ett med naturen. Det har kommit mycket mer smådjur av alla slag och framför allt fler fåglar.
Som lantbrukare måste man vara en tusenkonstnär. Man ska vara djurskötare, byggmästare, maskinförare, byggmästare, elektriker, veterinär och mycket mer, ibland ska man till och med vara allt under samma dag!
Gårdens första traktor, en John Deere från 1930-talet, finns kvar på gården och min son Henrik håller just nu på att göra den i ordning.