Fakta om gården
Antal kor: 36 st
Producerad mjölk/år: 280 000 kg mjölk
Antal traktorer: 9 st
Övriga djur: Hästar, katter
Favoritmejeriprodukt: Jordgubbsfil, blåbärsfil

Martin Amilon

Vid ett öppet landskap, i kant med skogen och Rönne å, ligger Övad gård. Där bor Martin Amilon med sin fru och sina två söner, Anton 15 år och Emil 20 år. Intresset för lantbrukeriet verkar ha gått i arv då Anton är intresserad av traktorer, och Emil jobbar med ekologisk kycklinguppfödning på en annan gård.

Övad gård har funnits i släkten Amilon sedan tre generationer tillbaka, och nu har Martin haft den i 17 år. Eftersom han är uppvuxen på gården och alltid har fått hjälpa till, har det liksom fallit sig helt naturligt för honom att ta över gården. Han hoppas att någon, eller båda, av hans söner vill göra det samma när tiden är inne.

– Att vara bonde är en stor frihet. Man är sin egen chef och kan lägga upp dagen som man vill. Är det dåligt väder kan man till exempel göra pappersarbete.

Gården har varit ekologisk i över ett år, och innan dess var den i karens i 1,5 år. Den största skillnaden mellan tidigare och nu, är att Martin producerar nästan allt djurfoder och gödning på sin egen gård.

– Allting cirkulerar genom korna, säger Martin.
Att ha ett ekologisk lantbruk betyder lite mer jobb. Som bonde måste man tänka lite annorlunda och det har blivit mer dokumentation och pappersarbete. Men Martin tycker att det fungerar väldigt bra.

– Jag märker till exempel att korna mår bättre, och de är inte sjuka lika ofta.

Just pappersarbetet är dock ingen höjdare, tycker Martin. Att vara bonde och vara ute i naturen är en livsstil. Och trots att han i sitt arbete spenderar nästan hela dagen utomhus eller i stallet, så tycker Martin om att fortsätta vara i naturen även när dagen är till ända. Bland annat svampplockning och fiske ligger honom varmt om hjärtat. En annan favorit är att ta sig ett glas mjölk, direkt från mjölktanken.

– Det finns inget godare, säger Martin. Om man skulle sluta med lantbruk så hade jag nog saknat det mycket.