Fakta om gården
Antal kor: 28 st
Producerad mjölk/år: 200 000 kg mjölk
Antal traktorer: 3 st
Övriga djur: Hund, katter
Favoritmejeriprodukt: Ekologisk fil

Martin Olsson, Tofta

Jag som driver gården Tofta heter Martin. Jag har 28 kor, vilket är ganska lagom om man är en person som ska sköta allt. Min sambo Jonna bor också här. Jonna jobbar som lärare på Friluftsfrämjandets friskola Skabersjö i Svedala och jag är förutom bonde brandman i räddningsverket i Gudmuntorp.
Jag driver mitt lantbruk ekologiskt. Närheten till Ringsjön var avgörande i vårt val att bli ekologiska. Vi vill inte bidra till någon övergödning eller förgiftning av vattnet. Det finns mycket betesmarker till gården vilket är en viktig förutsättning, eftersom korna i KRAV ska äta det mesta fodret ute på betet. Kring gården finns det mycket bokskog och jag låter mina ungdjur gå på skogsbete nästan hela sommaren och mina kor betar i dalsänkan mellan Rolsberga och Ringsjön. Vi odlar allt vårt foder själva. Korna behöver, precis som vi, en balanserad kost. Svårast är att odla proteinfoder och detta måste ofta köpas in i form av sojabönor. I stället för att köpa in detta är jag noga med att få in protein i vårt grovfoder genom att ensilera hela ärtplantor som vi själva har odlat.
Jag tar emot studiebesök här på gården, både skolklasser och studiegrupper från offentlig sektor. Det är viktigt att sprida information om vad KRAV egentligen står för och framför allt är det viktigt att både barn och vuxna får se hur det går till på en mjölkgård.

Du kan även övernatta vid vår gård på vår Rum & Frukost. Besök gärna vår hemsida www.toftamejeri.se där du kan läsa mer!