Vårens kosläpp

Kosläpp, eller betessläpp som det egentligen heter, är ett fantastiskt skådespel. Det är högtiden då vi människor tillsammans med korna gläds över att våren är här. Ett antal bönder öppnar upp sina gårdar för allmänheten, och besökarna får se hur kossorna bokstavligen spritter av lycka och springer ut på det friska krispiga grönbetet.

Vi har även som vana att livestreama våra kosläpp, så att de som inte kan komma ut på gårdarna också får chansen att se det.

Korna släpps ut från och med april och framåt. Vi kan garantera att vårkänslorna smittar av sig. Välkomna! Dessa gårdar öppnar för besökare:

 

21 april: Blekinge Naturbruksgymnasium Bräkne-Hoby

Gamla Riksvägen 61, 372 62 Bräkne-Hoby

Korna släpps den 21 april klockan 11.00. Gården är öppen mellan klockan 9.00–14.00. Förutom kosläppet finns det möjlighet att åka hölass bakom traktor, ponnyridning, provsitta traktorer och mycket mer. Det bjuds på mjölk och bulle så långt lagret räcker. Det finns försäljning av grillad korv, fika och mycket mer. Parkeringsavgift 20 kronor går oavkortat till Lions.

21 april: Nils Holgerssons Gymnasium i Skurup

Skurup 108, 274 92 Skurup

Korna släpps i två omgångar; klockan 11.00 samt klockan 14.00. Gården är öppen mellan kl. 9.30 – 16.00. Skolan visar sina gymnasieprogram inom bygg och anläggning, fordon och transport, naturbruk och gymnasiesärskolan. Utöver kosläpp kommer det att finnas försäljning av grillad korv, ponnyridning, traktoråkning, prova-på-maskiner samt olika djur att titta på och klappa om man vill. Skånemejerier är på plats och ni kan träffa Kalvin som bjuder barnen på chokladmjölk så långt lagret räcker. Parkering 20 kronor.

24 april: Svalöfs Gymnasium i Svalöv

Rönnebergsvägen 8, 268 34 Svalöv

På Svalöfs gymnasium släpps korna ut den 24 april klockan 10.00. Barnen bjuds på chokladmjölk och kanelbulle så långt lagret räcker. Försäljning av grillad korv och möjlighet att äta sin medhavda picknick finns. Det kommer vara öppet i smådjursstallarna och i djurparken. Det blir även maskinvisning, halmhoppning och så kommer Kalvin på besök.

27 april: Önnestadsgymnasiet

Skolgatan 37, 291 73 Önnestad

På Önnestadsgymnasiet släpps korna klockan 10.00. Förutom kosläppet bjuder vi på en mindre fika med chokladmjölk från Skånemejerier så långt lagret räcker. Det finns möjlighet att träffa våra djur, åka hölass, titta på kalvar, ponnyridning, provsitta en traktor och andra trevliga aktiviteter. Dessutom kommer Kalvin på besök.

28 april: Bjärsgårds Lantbruk

Bjärsgård 1113, 264 91 Klippan

OBS! Detta kosläpp kommer att filmas och livesändas på Facebook.

Korna släpps från klockan 11.00 till 11.30. Kom i god tid! Gården är öppen mellan klockan 10.00 – 15.00. Utöver kosläpp kommer det att finnas korv- och glassförsäljning, ponnyridning, halmhoppning mm. Skånemejerier är på plats med Kalvin och bjuder på mjölk så långt lagret räcker. Träffa en biodlare, kom och prata miljö, biologisk mångfald och återvinning med oss och Tetra Pak.

29 april: Björketorps gård

Björketorpsv. 17, 372 95 Johannishus

Korna släpps klockan 11.00. Förutom kosläppet finns det möjlighet att provsitta traktorer, åka hölass och ridklubben Ponnybus har ridning för både liten och stor. Vi visar vårt lösdriftsstall för både kor och hästar. Det kommer att finnas försäljning av grillad korv/hamburgare, kaffe/te och självklart gårdens hemgjorda glass. Se hur korna mjölkas i en mjölkrobot. Barnen bjuds på mjölk så långt lagret räcker. Parkeringsavgift 20 kronor går till Fredriksbergs bandyklubb. Båda klubbarna, parkering respektive ponnyridningen, behåller sina pengar oavkortat. Kom och stöd dessa!

5 maj: Öjeby gård

Öjeby 1, 585 62 Linghem

Gården är öppen klockan 10.00 –14.00. Korna släpps ut klockan 11.30. Förutom kosläppet finns möjlighet att åka hölass, provsitta gårdens maskiner, klappa kor och kalvar, hoppborg på bondens vis och andra trevliga aktiviteter. Även en gårdsmarknad med lokala leverantörer och försäljning av grillad korv och hamburgare, kaffe, dryck och glass. Vi kommer att bjuda på mjölk. Parkeringsavgift 20 kronor.

5 maj: Trolle Ljungby

Trolle Ljungbyvägen 293, 291 69 Fjälkinge

Korna släpps ut i det gröna klockan 11.00. Vi har öppet för allmänheten mellan kl 9.30 – 15.00.

Förutom kosläppet finns det möjlighet att besöka våra utegrisar, provsitta traktorer, besöka Charlis Brygghus för en liten ölprovning, ponnyridning och andra roliga aktiviteter. I vårt fina växthus har vi bjudit in ett gäng matproducenter som visar upp och säljer sina produkter. På gården utanför har vi försäljning av grillad viltkorv, viltburgare, öl och must från bryggeriet, choklad från Minas Chokladstudio, kaffe och glass m.m. Missa inte att boka Minas Chokladfrukost i växthuset kl 9.30 via mejl till amina@chokladstudion.se Allt går att avnjutas på en halmbal i solen eller vid långbord inne i värmen i växthuset. Barnen bjuds på mjölk så långt lagret räcker!