Åsens Lantmjölk

Som mjölken smakade förr


Åsens Lantmjölk har sitt ursprung i det vackra skånska landskapet med sina unika åsar, och den smakar precis som mjölken gjorde på mjölkkannornas tid. Det beror på att vi hanterar Åsens Lantmjölk extra varsamt i mejeriet och inte finfördelar grädden i mjölken. Det gör du istället själv genom att skaka förpackningen varsamt innan du häller upp den. På så vis behåller mjölken mer av sin goda smak och sina goda egenskaper.

Åsens Lantmjölk passar till det mesta. Åsens Gammaldags är till exempel perfekt i matlagning; den vita såsen blir lite fylligare, gratängen och pannkakorna lite smakrikare. Du kan självklart också dricka Åsens Lantmjölk som den är. Väl kyl och lätt skakad! Njut den som törstsläckare, som god måltidsdryck till vällagad husmanskost eller gör en kopp rykande varm choklad av den.

Åsens Lantmjölk finns i tre olika fetthalter i en 2-liters familjevänlig förpackning: 

Gammaldags med en fetthalt på 2,9 – 3,1 %,
Original med en fetthalt på 1,7 – 1,9 %
Lättare med en fetthalt på 0,6 – 0,8 %

Åsens Lantmjölk finns nu även i två olika fetthalter i en mindre förpackning 0,9 liter: 
Original 0,9 liter med en fetthalt på 1,7 – 1,9 %
Gammaldags 0,9 liter med en fetthalt på 2,9 – 3,1 %

Återvinn!
Åsens förpackningar källsorterar du som hårdplast.

Vad är ohomogeniserad mjölk?
När grädden inte finfördelas, flyter den istället upp till ytan efter ett tag. Detta kallas för att mjölken gräddsätter. Det kallas att mjölken är ohomogeniserad. Vid homogenisering omvandlas annars fettkulorna i mjölken till många små genom att mjölken under högt tryck pumpas genom ett mycket smalt rör ut i ett lite vidare rör. I den processen får alla fettkulor samma storlek och kan inte klumpa ihop sig och lägga sig på ytan.

Vad är pastörisering?
Det innebär att mjölken upphettas under en kort tid för att sedan snabbt kylas ned igen. I pastöriseringen dör sjukdomsalstrande bakterier som eventuellt finns i mjölken. Man skiljer på lågpastörisering (som är vanligast) och högpastörisering samt ultrahög temperaturbehandling (UHT). Åsens Lantmjölk är lågpastöriserad, dvs. den har värmts upp till 72°-75°C i 15 sekunder. Vid lågpastörisering behåller mjölken den goda smaken i högre grad.

Här kan du se vår reklamfilm för Åsens Lantmjölk

Läs mer om Skånes vackra och unika åsarBesök vår bildbank för att se hela vårt sortiment.